Mandarijnennetje als implantaat: Goedkeuring implantaten is een farce

  • Doortje Briedé

    Borstimplantaten die gaan lekken. Bekkenbodemmatjes die zo ernstig verkleefd zijn dat ze constante pijn opleveren en niet meer te verwijderen zijn. Heupimplantaten die metaaldeeltjes afgeven welke vervolgens door het lichaam gaan zwerven en schade aanrichten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van complicaties bij inwendige medische hulpmiddelen.

    Zulke implantaten zouden patiënten moeten helpen, maar in plaats daarvan zorgen ze vaak voor veel schade en ernstige (pijn)klachten.

    Schandalen met implantaten zijn al jaren regelmatig in het nieuws. Ook in Radar hebben we hier al uitgebreid aandacht aan besteed: in 2012 belichtten we de schadelijke gevolgen van  bekkenbodemmatjes bij vrouwen. Meerdere vrouwen zijn blijvend invalide geraakt na plaatsing van zulke matjes.

    Lees verder en bekijk video op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Mandarijnennetje als implantaat: deel 2

    'It’s mind blowing. You clearly have a problem. Who is running the show in Europe?', in het tweede deel van de reportage over inferieure implantaten spreekt Antoinette Erin Brockovich. Ook komen mensen aan het woord die dag in dag uit de gevolgen dragen van zo'n implantaat.

    Radar verzon een bekkenbodemmatje dat gemaakt is van een mandarijnennetje. In de uitzending van 1 december 2014 is te zien hoe het tv-programma toezegging krijgt voor een CE-markering. Radar toont daarmee aan dat het zeer gemakkelijk is om een dergelijk medisch hulpmiddel op de Europese markt te brengen.

    In de uitzending van 8 december reageert consumentenadvocaat Erin Brockovich op de schokkende uitkomsten van Radars onderzoek. Brockovich: ‘It’s mind blowing. This is probably one of the biggest surpises that I have ever seen. It’s criminal. You clearly have a problem. Who is running the show in Europe?’

    Sinds enige jaren beheert Brockovich in de VS een website waar slachtoffers van medische hulpmiddelen hun verhaal kwijt kunnen, met elkaar in contact kunnen komen en zo eventueel gezamenlijk (juridische) stappen kunnen ondernemen. Bekkenbodemmatjes vormen één van haar speerpunten.

    Lees verder en bekijk video op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het

    Hoe artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgen

    Radar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes.  Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen?

    Problemen

    Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst. Permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid en geen zicht op verbetering.

    Onderzoek Radar

    Radar deed een negental verzoeken voor informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur om achter vertrouwelijke informatie te komen. De overheid bleek bijzonder onwillig om mee te werken.

    Door een fout in het weglakken van gegevens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg van ‘privacygevoelige informatie’ ontdekt de redactie de grootste speler op de markt en zoekt uit hoe goed de fabrikant het implantaat heeft onderzocht alvorens het in vrouwen te plaatsen. 

    Dan blijkt dat het bekkenbodemmatje als zodanig niet afdoende getest is. Het matje komt uit de herniachirurgie en is zonder valide onderzoek gebruikt in een compleet ander deel van het lichaam.

    Lees verder op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Wat is een bekkenbodemmatje

    Wat is een verzakking eigenlijk? En hoe ziet een bekkenbodemmatje er bijvoorbeeld uit?

    Een verzakking ontstaat doordat een vrouw niet genoeg stevig bindweefsel meer heeft. Één op de vier vrouwen krijgt in haar leven te maken met een verzakking en met elke bevalling stijgt de kans.

    Een complicatie die vaak genoemd wordt is erosie, wat houdt erosie in? 

    De Vlaamse gynaecoloog Hendrik Cammu legt uit: ‘Een erosie betekent dat het netje nadien door de hele dunne vaginale wand boort. Als je kijkt, zie je niet meer overal de vaginale wand, maar ergens zie je een opening waar je het rasterwerk van het netje verschijnt, dat is erosie.’

    Lees verder en bekijk video op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Risicoklassen

    Medische hulpmiddelen zijn ingedeeld in verschillende risico klassen van klasse 1  (bijvoorbeeld een pleister) tot klasse 3 (bijvoorbeeld een borstimplantaat). De klassen lopen op in risico. Hoe hoger de klasse, hoe hoger het risico, hoe dikker het technisch dossier van het fabrikant is, hoe langer de beoordeling ervan duurt.

    Vreemd genoeg vallen de meeste bekkenbodemmatjes in categorie 2B, een midden hoog risico product. Daarmee zitten deze permanente implantaten niet in de hoogste risicocategorie.

    Lees verder en bekijk video op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Elk jaar wordt de pijn erger': vrouwen met een matje vertellen hun verhaal

    'Ik ben zes keer opnieuw geopereerd in de hoop nog iets te herstellen.' Vrouwen met een bekkenbodemmatje vertellen hun verhaal in een ingestuurde video. Kijk en luister hieronder naar hun ervaringen.

    Jacqueline: ‘Je vertrouwt een arts’

    Jacqueline kreeg in 2010 een matje voor een darmverzakking. 'Ik heb me om laten praten een matje in te brengen. Je vertrouwt je arts. (…) Ik had vanaf de eerste dag pijn'. 

    Kijk en luister naar haar verhaal op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hernia- versus bekkenbodemmatje

    Het bekkenbodemmatje is ontwikkeld op basis van een matje voor een hernia, een breuk. Deze herniamatjes worden gebruikt om bijvoorbeeld een breuk in de lies of in de buikwand mee te dichten. Een heel ander gebied in het lichaam dus. Daarom heb je een ander soort matje nodig.

    Zo is de elasticiteit van de buikwand ongeveer 20% en van de vagina zo’n 50%. De elasticiteit van bestaande matjes is minder dan 50% en door de krimp van het bindweefsel wordt de elasticiteit nog minder. Het matje moet achter de vagina kunnen mee rekken om bijvoorbeeld seksuele gemeenschap te hebben. Ook moeten de blaas en de endeldarm zich kunnen vullen en weer leeglopen; hiervoor is er ook rek nodig.

    Lees verder en bekijk video op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Medische hulpmiddelen: checklist voor het gesprek met je arts

    Heb je binnenkort een gesprek met je arts over het inbrengen of gebruiken van medische hulpmiddelen?

    Bereid je goed voor met deze checklist en het bijbehorende invulformulieren.

    Lees verder op radartv.nl

    Doortje Briedé-Bultman