Gynaecologen overtreden wet met nieuwe bloedtest voor 'Down'

  • Doortje Briedé

    Tientallen gynaecologen en verloskundigen overtreden de wet doordat zij zwangere vrouwen assisteren bij een bloedtest voor het syndroom van Down.

    De test mag in Nederland alleen worden gedaan bij vrouwen met een verhoogd risico op een kind met down, maar is in België toegestaan. Ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken nemen hier bloed af en sturen dat op naar het Antwerpse laboratorium Gendia. Daar komt wekelijks bloed binnen van zeker zestig Nederlandse vrouwen, zegt directeur Patrick Willems.

    De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt dat er meldingen zijn binnengekomen over overtredingen. Die worden nu onderzocht, aldus een woordvoerster. Het Amsterdamse OLVG, dat de test aanbiedt, heeft de Inspectie al op bezoek gehad. Directeur Willems zegt dat zestig kleine ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken in heel Nederland de nieuwe test aanbieden, meestal niet openlijk. Hij heeft zelfs een eigen ophaaldienst die wekelijks door Nederland rijdt.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    DNA-test voor alle zwangere vrouwen nabij

    Het moment waarop alle zwangeren in Nederland meteen met een DNA-test kunnen zien of hun kind het syndroom van Down heeft, is een stuk dichterbij gekomen. Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt de prenatale NIP-test (NIPT) zeer betrouwbaar voor alle vrouwen die in verwachting zijn. Dat resultaat komt precies op het moment dat de Gezondheidsraad onderzoekt of de test voor alle zwangere vrouwen ingevoerd kan worden.

    Sinds een jaar kunnen sommige zwangeren al beschikken over deze prenatale DNA-test, de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). Voordat ze daarvoor in aanmerking komen, moeten ze eerst nog de combinatietest ondergaan. Hierbij bepaalt een arts of verloskundige op basis van de nekplooi van de foetus, wat bloed en de leeftijd van de moeder, hoe groot de kans op down is. Is die één op tweehonderd of groter, dan is de NIP-test beschikbaar. Wijst deze op een afwijking en willen de ouders tot abortus overgaan, dan moet een punctie nog wel uitsluitsel bieden.

    Minister Schippers (VVD, volksgezondheid) wilde de test nog niet voor álle zwangeren beschikbaar stellen, omdat er nog weinig bewijs was dat deze dan betrouwbaar genoeg is.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman