Fibromen, myomen of vleesbomen. Maar liefst dertig procent van alle vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Gelukkig is er maar zelden reden tot paniek.

Goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de spierwand van de baarmoeder en kunnen blijven verder groeien zolang de vrouw zich in haar vruchtbare levensfase bevindt, voor professor Dirk Timmerman, gynaecoloog in het UZ Gasthuisberg in Leuven zijn ze dagelijkse kost. Baarmoederfibromen komen dan ook erg vaak voor en hoewel ze bij sommige vrouwen aanzienlijke klachten kunnen opleveren, zijn ze zelden iets om je echt zorgen over te maken. Er bestaan vandaag tal van oplossingen. ‘Waarom fibromen precies ontstaan is niet bekend, maar genetica zit er zeker voor iets tussen’, zegt professor Timmerman. ‘Zo krijgen vrouwen bij wie fibromen ’in de familie zitten' er vaker mee te maken en ook raciale factoren spelen een rol. Afrikaanse vrouwen hebben veel vaker en op jongere leeftijd te kampen met fibromen, bij Aziatische vrouwen geven ze minder problemen.' Bij ons lopen vrouwen zo'n dertig procent kans om er vroeg of laat mee te maken te krijgen. Gemiddeld, want er zijn factoren die je risico kunnen verhogen of verlagen.

Professor Timmerman: ‘Vrouwen die op jonge leeftijd voor het eerst ongesteld werden, lopen bijvoorbeeld een groter risico en ook overgewicht doet de kans op fibromen toenemen. Een zwangerschap heeft dan weer een beschermend effect. Dat heeft alles te maken met het feit dat een zwangerschap de periode beperkt waarin de vrouw aan hoge concentraties oestrogeen blootgesteld wordt, want dat hormoon speelt een belangrijke rol in het ontstaan en de groei van fibromen. Vandaar ook dat vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken minder risico lopen. En dat vrouwen na de menopauze, wanneer hun oestrogeen- spiegel veel lager is, geen nieuwe fibromen meer ontwikkelen en bestaande fibromen vaak vanzelf verschrompelen.’

Lees verder op goedgevoel.be

Doortje Briedé-Bultman