Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva

  • Doortje Briedé

    Mindfulness-meditatie is een trendy middel tegen piekeren of een burn-out. Maar volgens wetenschappers zou het weleens net zo effectief kunnen zijn tegen depressie als medicijnen. Dit publiceren zij vandaag in het artsenblad The Lancet.

    Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. Het leert mensen afstand te nemen van negatieve gedachten en zorgen. In plaats van de hele tijd in de stress te schieten over kleine dingen, leer je de situatie te accepteren zoals hij is.  Het belangrijkste uitgangspunt is dat je leeft in het ‘nu’ en zo minder vatbaar bent voor een depressie.

    Dat mindfulness kan helpen om stress en depressie tegen te gaan is al langer bekend. Maar tot nu toe was er nog nooit een grootschalig onderzoek dat de werking van mindfulness vergeleek met die van antidepressiva.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Mindfulness op het werk, goed voor de productiviteit?

    In het onderwijs zijn ze ermee bezig, psychiatrische patiënten zouden er baat bij hebben en er is een wildgroei aan cursussen: mindfulness lijkt een blijvertje. De levenshouding maakt nu zelfs zijn opwachting op de werkvloer: ook in Nederland bieden meer en meer bedrijven het aan.

    “Sinds afgelopen zomer groeit ons aantal klanten echt flink”, vertelt Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. “Het zijn kleine en grote organisaties uit heel verschillende sectoren: tech-bedrijven, marketingorganisaties, gemeentes en ziekenhuizen.”

    Nadat Ronald Morcus anderhalf jaar geleden zelf een mindfulnesscursus had gedaan, was hij om: bij zijn bedrijf is mindfulness tegenwoordig een standaard onderdeel van het HR-beleid. De algemeen directeur van marketingorganisatie Oxyma biedt zijn werknemers nu cursussen aan en heeft een stilteruimte ingericht waar ze zich kunnen terugtrekken. “Onze mensen zijn onze kracht”, legt Morcus uit. “Ik vind het vanzelfsprekend dat we met hen goed willen omgaan.”

    Kan geen kwaad, zou je denken. Toch waarschuwen deskundigen: bedrijven zetten het soms om de verkeerde redenen in.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman