Hepatitis E rukt op in Nederland

  • Doortje Briedé

    Bloedbank Sanquin constateert steeds vaker hepatitis E in Nederland. Een ruime Kamermeerderheid wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) onderzoek doet naar het oprukkende virus. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt vandaag.

    Deskundigen vinden dat de oprukkende infectieziekte, vergelijkbaar met BSE of Q-koorts, een gevaar vormt waar de overheid op korte termijn een onderzoek naar moet instellen, aldus het KRO-NCRV-programma. Zij vermoeden dat het virus in de toekomst kan muteren en dan ook van mens tot mens overslaat. Het zijn vooral verzwakte mensen die ernstig ziek worden door besmetting met het hepatitis E-virus. Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam telde de afgelopen drie jaar negentig besmettingsgevallen. Tien van hen zijn inmiddels overleden.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Tweede Kamer wil onderzoek naar hepatitis E

    Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onderzoek doet naar de toename van hepatitis E in Nederland. Aanleiding is een uitzending van Brandpunt van de KRO-NCRV, waaruit blijkt dat bloedbank Sanquin steeds vaker hepatitis E aantreft.

    Hepatitis E is een ontsteking van de lever. De meeste mensen die besmet zijn met hepatitis E hebben geen ziekteverschijnselen, stelt het RIVM. Vooral verzwakte mensen, bijvoorbeeld na transplantatie, chemokuur, en chronisch zieken, die ernstig ziek kunnen worden door besmetting met dit virus, soms met de dood tot gevolg. Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam telde de afgelopen drie jaar 90 besmettingsgevallen, waarbij 10 patiënten zijn overleden, zo meldt Brandpunt.

    Het hepatitis E-virus komt voor in jonge varkens, wilde zwijnen, sommige hertensoorten en af en toe in mensen.

    Lees verder op skipr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Varkensvlees mogelijk oorzaak hepatitis E

    Het RIVM onderzoekt of varkensvlees de oorzaak is van de sterke toename van het aantal mensen met een hepatitis E-besmetting. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. 

    Vorig jaar bleken er volgens het RIVM “plots” veel meer mensen besmet te zijn geraakt met hepatitis E. Het aantal gevallen dat gemeld is door ziekenhuizen nam toe van 67 in 2013 naar 205 vorig jaar. Dat is een klein aantal, maar volgens het instituut wel “een indicatie dat er iets aan het veranderen is.”

    Het virus kan leverontsteking veroorzaken. Vooral mensen met een zwak afweersysteem kunnen er ernstig ziek van worden.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman