De British Library vreest dat de stem van verpleegster Florence Nightingale de komende 15 jaar onbruikbaar wordt als niet snel werk wordt gemaakt met het digitaliseren. Nightingale was de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Haar ervaringen in de Krimoorlog (1853-1856) maakten diepe indruk, waarna zij na een moeizaam begin grote hervormingen aanbracht op het gebied van de gezondheidszorg. Haar gewoonte om altijd ’s nachts haar rondes te doen, leverde Nightingale in het Engelse kamp de bijnaam The Lady with the Lamp (De Dame met de Lamp) op.

Florence Nightingale werd op 12 mei 1820 geboren in een rijke Engelse familie in Florence in Italië, de stad waarnaar zij ook vernoemd werd. Haar vader William Edward Shore had een groot Engels landgoed geërfd van Peter Nightingale, een oom aan moederskant, waarna William de naam en het familiewapen van de Nightingale’s overnam. Hoewel haar vader en haar moeder Frances Smith er fel tegen waren, koos Nightingale er in 1844 voor om te gaan werken als een verpleegster. Haar ouders vonden dit geen beroep voor een vrouw van haar stand.

Na enkele reizen door Italië, waar zij onder andere Sidney Herbert, tussen 1845 en 1846 minister van Oorlog in Groot-Brittannië, ontmoette, werkte Nightingale een tijd in een ziekenhuis in het Duitse Kaiserswerth. Bij haar terugkeer in Londen in 1853 werd zij het hoofd van het Institute for the Care of Sick Gentlewomen. Nightingale bekleedde deze positie iets meer dan een jaar, totdat zij een aantal artikelen in The Times las over de mensonterende toestanden in de Krim. Hierna vertrok zij, gesteund door Herbert die inmiddels weer minister van Oorlog was, aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters richting het front.

Lees verder op isgeschiedenis.nl

Doortje Briedé-Bultman