Longkanker ‘verdringt’ in Westen borstkanker
Longkanker heeft borstkanker ingehaald als dodelijkste vorm van kanker voor Westerse vrouwen. Dit blijkt uit een internationale studie in CA: A Cancer Journal for Clinicians.
Onderzoekers van onder meer het international agentschap voor kankeronderzoek (IARC) verzamelden kankerstatistieken van gezondheidsorganisaties wereldwijd. Ze turfden jaarlijks 14,1 miljoen nieuwe kankerdiagnoses en 8,2 miljoen sterfgevallen.
Bij mannen is het longkanker dat tot verreweg de meeste sterfgevallen leidt. Bij vrouwen staat borstkanker op één, maar in ontwikkelde landen heeft longkanker die koppositie nu overgenomen.
De achterliggende oorzaak voor die verschuiving is de verbeterde behandeling van borstkanker, gecombineerd met de hardnekkigheid van tabakverslaving. Tot de jaren zestig waren het vooral mannen die rookten, daarna gingen ook vrouwen aan de sigaret, aangemoedigd door reclames die zich op vrouwen richtten. De gevolgen daarvan drukken nog steeds door in de cijfers, bijvoorbeeld doordat in landen als Spanje en Hongarije de sigaret pas relatief laat terrein verloor.
Volgens Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, tonen de cijfers dat de aandacht voor roken niet mag verslappen. ‘Voor borstkanker is terecht veel aandacht. Denk aan acties als Pink Ribbon en het lawaai dat jonge vrouwen kunnen maken, omdat de prognose in het algemeen goed is en er dus een grote groep vrouwen is die zich kan mobiliseren.’
Lees verder op volkskrant.nl
Doortje Briedé-Bultman