Vrouwen vaak uitgesloten in geneesmiddelen-onderzoek

  • Doortje Briedé

    In het Erasmus MC in Rotterdam vindt op donderdag 29 januari 2015 de talkshow ‘Proefpersonen m/v gezocht’ plaats. Geneesmiddelen worden voornamelijk op mannen en mannelijke proefdieren getest terwijl geneesmiddelen een ander effect kunnen hebben op vrouwen dan op mannen.

    Daardoor hebben vrouwen in het algemeen ook meer last van bijwerkingen. Voor WOMEN Inc. aanleiding om namens de Alliantie Gender & Gezondheid in gesprek te gaan met onderzoekers en medisch specialisten.

    Lees verder op apothekersnieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Zorg niet goed toegesneden op vrouwen'

    Artsen weten niet genoeg over het vrouwelijk lichaam, waardoor vrouwen geen zorg op maat krijgen. Dat staat in een Kennisagenda die vandaag wordt aangeboden aan minister Schippers. Zij moet nu in actie komen, vindt Jannet Vaessen van vrouwennetwerk Women Inc. “Anno 2015 mag de helft van de bevolking erop rekenen dat die net zo goed wordt behandeld als de andere helft.”

    Dat gebeurt nu niet, zegt Vaessen. “Medisch onderzoek is vaak gebaseerd op mannen en mannelijke proefdieren. Vrouwen zijn buiten die onderzoeken gehouden, vanwege hormonale verschillen of een mogelijke zwangerschap. Het gevolg is dat er minder bekend is over vrouwen en hun lichaam. Dat betekent dat diagnoses te laat komen, behandelingen inadequaat zijn en dus dat vrouwen een slechtere staat van gezondheid hebben.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Artsen hebben te weinig kennis van vrouwelijk lichaam

    Er is veel te weinig kennis over de gezondheidsverschillen tussen man en vrouw. De huidige gezondheidszorg is niet genoeg ingesteld op de specifieke eigenschappen van het vrouwelijk lichaam. Dat leidt tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten.

    Minister Schippers krijgt vandaag een Kennisagenda aangeboden die voor het eerst in kaart brengt wat er bekend is over man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg. Ook de witte plekken die nog ingevuld moeten worden door onderzoek komen aan bod.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Extra geld voor zorg voor vrouwen

    Minister Schippers trekt extra geld uit om de gezondheidszorg voor vrouwen op een hoger niveau te krijgen. 

    Uit onderzoek is gebleken dat artsen vaak te weinig kennis hebben van het vrouwelijk lichaam. Dat leidt tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Kwaliteit van zorg is lager voor vrouwen'

    In de huidige gezondheidszorg worden verschillen tussen man en vrouw niet erkend, zo blijkt uit de Kennisagenda Gender en Gezondheid die vandaag wordt aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid.

    Het tekort aan kennis zou de kwaliteit van de zorg voor vrouwen in de weg staan. Diagnoses, behandelingen en medicatie zijn soms minder effectief voor vrouwen en leiden tot meer bijwerkingen, zo staat in de Kennisagenda.

    Het rapport is een initiatief van de alliantie Gender en Gezondheid van vrouwennetwerk WOMEN Inc. Het onderzoek werd uitgevoerd door ZonMW, een wetenschappelijk instituut op het gebied van gezondheidszorg. Bas van den Dungen, Directeur-Generaal Curatieve Zorg zal de agenda in ontvangst nemen, minister van Volksgezondheid Edith Schippers zelf is niet aanwezig.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Test je medicijnen eens op vrouwen!'

    Er is nog veel mis met de gezondheidszorg voor vrouwen. Vrouwen hebben 60 procent meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen, 54 procent van de hartinfarcten bij vrouwen wordt gemist doordat de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen en 70 tot 90 procent van de zorggebruikers met lichamelijk onverklaarde klachten is vrouw. Ook liggen de totale ziektekosten voor vrouwen met 9,2 miljard euro zo’n 23 procent hoger dan voor mannen.

    Het zijn cijfers waar je niet blij van wordt. In de praktijk worden er soms vrouwen naar huis gestuurd met een pilletje tegen de hoofdpijn, terwijl ze feitelijk hartklachten hebben. De symptomen voor hartproblemen worden bij vrouwen vaak over het hoofd gezien.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers: Extra geld voor gezondheidszorg vrouwen

    De gezondheidszorg voor vrouwen moet op een hoger peil komen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers trekt hier extra geld voor uit, meldt de NOS dinsdag.

    Eerder dinsdag werd duidelijk dat de kennis van veel artsen over het vrouwelijk lichaam tekortschiet. Dat zou leiden tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten. De minister vindt dat dit probleem meer aandacht moet krijgen tijdens de opleiding.

    Schippers kreeg dinsdagmorgen een zogeheten Kennisagenda in ontvangst. Daarin worden de verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot gezondheidszorg in kaart gebracht.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ziekte en gezondheid bij man en vrouw: ‘Kijk naar de verschillen, dan zie je meer’

    Mannen en vrouwen hebben andere zorg nodig als het gaat om ziekte en gezondheid. Dat staat in de zogeheten Kennisagenda die dinsdag in Den Haag en Nijmegen is aangeboden.

    De gezondheidszorg is nog te veel een ‘mannending’, en dan niet zozeer omdat er te veel mannen zouden werken maar omdat zorg, diagnostiek en behandeling nog te veel uitgaan van de man als maatstaf, aldus de opstellers. Binnen de gezondheidszorg is er onvoldoende kennis over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Gevolg: verkeerde diagnoses, verkeerde behandelingen en onnodig hoge kosten.

    Dat is de ervaring van de Nijmeegse promovenda Patricia van Wijngaarden. Zij deed onderzoek naar de verschillen in de diagnose en behandeling van mensen die kampen met een verslaving en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. Volgens haar is de diagnostiek van autisme vooral gebaseerd op ervaringen bij mannen. Vrouwen uiten symptomen van autisme vaak anders, waardoor die over het hoofd worden gezien en de behandeling niet adequaat is, aldus de Nijmeegse onderzoekster. Aansluitend aan de promotie, dinsdag, werd de Kennisagenda door de Nijmeegse hoogleraar gezondheidszorg voor vrouwen Lagro aangeboden aan de bestuursvoorzitter van het Radboudumc en de voorzitter van artsenorganisatie KNMG.

    Lees verder op omroepgelderland.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Pleidooi voor meer aandacht sekseverschillen in gezondheidszorg

    Alle vrouwelijke artsen ten spijt, is de geneeskunde anno 2015 nog altijd een mannenzaak. In medisch onderzoek, behandelstrategie en het onderwijs is de man de maat der dingen. Daarom ontvangt minister Schippers vandaag de Kennisagenda Gender en Gezondheid – een pleidooi voor meer aandacht voor sekse- en genderverschillen in de gezondheidszorg. Opzij schreef vorig jaar al over dit probleem, lees het artikel hier. 

    De Kennisagenda, een initiatief van de Alliantie Gender en Gezondheid, pleit ervoor dat binnen de gezondheidszorg rekening wordt gehouden met gender. De cijfers liegen er niet om:

    • Vrouwen hebben 60 procent meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen

    • Bij 54 procent van de gevallen van een hartinfarct bij vrouwen, wordt deze gemist doordat de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen

    • 70 – 90 procent van de zorggebruikers met lichamelijk onverklaarde klachten is vrouw

    • Ook liggen de totale ziektekosten voor vrouwen (9,2 miljard) zo’n 23% hoger dan mannen (Bron: WomenInc)

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman