Kabinet komt met alternatief voor zorgwet

  • Doortje Briedé

    Het kabinet komt met een alternatief voor de omstreden zorgwet van minister Schippers. Dat melden bronnen aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.

    Er komt een aantal aanpassingen in de huidige zorgwet. Om het probleem van de vrije artsenkeuze op te lossen, zou afgesproken zijn dat de nieuwe budgetpolis niet doorgaat. In plaats daarvan kunnen mensen korting krijgen op het eigen risico als ze naar een zorgaanbieder gaan waarmee hun verzekering een contract heeft.

    Doordat de huidige zorgwet wordt veranderd, zouden de plannen niet door de Tweede en Eerste Kamer hoeven.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers: lager eigen risico bij keuze contractarts

    Mensen die kiezen voor een arts die een contract heeft met hun zorgverzekeraar, kunnen een lager eigen risico krijgen. Dat staat in een alternatief plan van minister Schippers voor de zorgwet.

    De oorspronkelijke wet sneuvelde in december, toen drie PvdA-senatoren onverwachts tegenstemden. Zij hadden bezwaar tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. Met name mensen met een laag inkomen zouden daar de dupe van worden.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers wil korting op eigen risico en strenger toezicht op fusies

    Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens de persconferentie. Schippers past haar omstreden plan om de vrije artsenkeuze te beperken aan. Foto: ANP?MARTIJN BEEKMAN

    Patiënten die alleen naar een ziekenhuis gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft krijgen korting op hun eigen risico. Dit is de manier waarop minister Schippers alsnog geld wil besparen in de ziekenhuiszorg. Daarnaast komt er een strenger toezicht bij fusies van zorginstellingen.

    Hiermee wordt de angel uit een eerder wetsontwerp gehaald waarover het kabinet in december bijna sneuvelde. Toen stemden drie PvdA-senatoren tegen de nieuwe zorgwet omdat zorgverzekeraars te veel macht zouden krijgen. Dat is met het nieuwe pakket maatregelen iets minder het geval. De minister:

    “Door meer geld te koppelen aan mensen die zorg nodig hebben gaan zorgverzekeraars zich ook op die groepen richten.”

    De zorgverzekeraars moeten zich zo gaan richten op een betere contractering met de zorgaanbieders. In plaats van concurrentie op de premie, moet er straks concurrentie komen op het verplichte eigen risico.

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    .

    Minister van Volksgezondheid Edith Schippers past haar omstreden plan om de vrije artsenkeuze te beperken aan. Hierin kunnen verzekeraars patiënten korting geven op het eigen risico wanneer ze van een geselecteerde arts gebruikmaken.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Overwegend positieve reacties op nieuwe zorgplan Schippers

    Er is overwegend positief gereageerd op het nieuwe zorgplan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). De coalitie, bestaand uit PvdA en VVD, kan zich in het nieuwe plan vinden. De oppositiepartijen zijn positief gestemd, maar hebben ook kritiek. Vanuit de gezondheidswereld wordt gezegd dat er meer duidelijkheid dient te komen voordat echt kan worden vastgesteld of de plannen een verbetering zijn.

    PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: “De PvdA vindt het een goed plan dat het eigen risico fors omlaag kan. Dat is goed nieuws voor mensen die veel zorg nodig hebben. Ook wordt hiermee een grote zorg van de PvdA weggehaald, namelijk dat mensen vanwege de kosten niet naar het ziekenhuis of de apotheek gaan. Ook wordt in de nieuwe zorgplannen de positie van verzekerden en zorgverleners versterkt, waardoor zij een beter tegenwicht kunnen bieden aan de zorgverzekeraar. De PvdA vindt het goed dat de vrije artsenkeuze blijft zoals deze nu is, daar verandert niks aan.”

    Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid GroenLinks: “Dat er meer nadruk wordt gelegd op mensen met een chronisch ziekte, is een verbetering. Maar deze groep moet over de hele linie ontzien worden in hun zorgkosten. Dat de korting van zorgkosten voor chronisch zieken wordt gekoppeld aan de gecontracteerde zorg vind ik voorbarig en onwenselijk. Laat zorgverzekeraars eerst maar eens bewijzen dat ze op kwaliteit inkopen, dat is nu nog nauwelijks het geval. De minister doet nog te weinig aan het inperken van de macht van zorgverzekeraars. Grote zorginstellingen wil ze wel per direct onder aangescherpt toezicht stellen. Breng dan ook direct het aantal polissen per zorgverzekeraar terug.”

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Strengere regels voor vergelijkingssites zorgverzekeringen

    Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het debat met de Tweede Kamer over het nieuwe zorgplan. © ANP

    Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels voor vergelijkingssites voor zorgverzekeringen verscherpen. De informatie op deze sites is ‘niet altijd juist en volledig’, zo bleek uit onderzoeken door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

    Vergelijkingssites vervullen volgens de minister een cruciale rol binnen ons zorgstelsel. Het vergelijken van zorgverzekeringen is namelijk niet voor alle consumenten gemakkelijk, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Tegelijkertijd zijn er verbeteringen mogelijk ten aanzien van de juistheid, volledigheid, eenduidigheid en begrijpelijkheid van informatie op vergelijkingssites’. 

    Vaak kan een aanbieder alleen in de top-3 komen tegen een vergoeding. ‘Het is wel mogelijk om door te klikken naar de volledige vergelijkingsresultaten, maar veel consumenten doen dit niet’, schrijft Schippers. Hierom neemt ze maatregelen om hier vanaf te komen. ‘Daarnaast zou het beter zijn als vergelijkingssites geen kortingen verrekenen in de weergegeven premie, waardoor de premie lager lijkt te zijn dan hij daadwerkelijk is. Er moeten ’kale' zorgpremies worden getoond zonder kortingen.'

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers: goede zorg voor rijk en arm

    Het Nederlandse zorgstelsel is en blijft solidair. Dat schrijft minister Schippers in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad. “Onze gezondheidszorg maakt geen onderscheid tussen mensen. Daar ben ik trots op.”

    Schippers reageert op PvdA-senator Linthorst, die eerder deze week in NRC schreef dat de zorgplannen van de minister de solidariteit in het zorgstelsel aantasten.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Verkeerd ziekenhuis gekozen? 450 euro betalen!

    Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar niet als het gaat om de budgetpolis. Volgens het AD moesten vorig jaar 13.766 mensen bijbetalen voor hun behandeling in het ziekenhuis. Gemiddeld is de schadepost 450 euro per patiënt. Dat had niet gehoeven als ze zich lieten behandelen bij een door de zorgverzekeraar voorgeschreven ziekenhuis. Alle waarschuwingen ten spijt, stappen mensen met een budgetzorgverzekering dus nog steeds het ‘verkeerde’ ziekenhuis binnen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers zint op maatregelen.

    In 2014 hadden 328.000 Nederlanders een budgetpolis. Ruim 4 procent van hen ging de fout in bij het kiezen van een ziekenhuis. Begrijpelijkerwijs vindt Schippers dat een veel te hoog percentage.

    Het gaat fout wanneer een patiënt zelf een ziekenhuis mag kiezen voor de nodige behandeling. Hij kiest dan bijvoorbeeld voor het ziekenhuis dat het dichtste bij is, terwijl dat ziekenhuis geen afspraken heeft met de verzekeraar. Bij spoedeisende hulp geldt dit overigens niet. Daarvoor kun je ook met een budgetpolis in elk ziekenhuis terecht. Een arts die je bewust naar één specifieke behandelaar stuurt, is ook een reden voor volledige vergoeding.

    Lees verder op wegwijs.nl

    Doortje Briedé-Bultman