Hormoontherapie vergroot ook kans op eierstokkanker

  • Doortje Briedé

    Hormoontherapie tijdens de overgang blijkt nog risicovoller dan gedacht. Vrouwen lopen niet alleen meer kans op borstkanker of een hartinfarct, maar ook op eierstokkanker. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.

    Eierstokkanker is een niet zo vaak voorkomende kanker als borstkanker. Vrouwen hebben een kans van 1 op 50 om de ziekte te krijgen. Vrouwen die de hormonen slikken om overgangsklachten tegen te gaan, lopen meer risico.

    Het betekent dat niet 20, maar 21 op de 1000 vrouwen risico lopen op eierstokkanker, één vrouw extra. Dat komt ook neer op één dode door eierstokkanker per 1700 vrouwen die hormoontherapie volgen.

    Volgens hoogleraar gynaecologie Frans Helmerhorst wordt hormoontherapie in Nederland al jaren ontraden door de meeste huisartsen. Die richtlijn kwam nadat eerdere onderzoeken uitwezen dat het slikken van hormonen verhoogde risico's geeft op borstkanker en een hartinfarct. ,,Dit onderzoek versterkt alleen maar dat we het juiste beleid voeren.''

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Mega-meta-analyse: hormoonsuppletie menopauze verhoogt risico eierstokkanker

    Het gebruik van hormoonvervangende therapie piekte rond het jaar 2000 maar nam weer flink af na meldingen over een hiermee geassocieerd hoger risico op ovariumcarcinoom. Om het risico nauwkeuriger in kaart te krijgen bundelde een internationale onderzoeksgroep de studiegegevens van vrijwel alle hormoonsuppletietrials en bevestigde daarmee dat deze middelen hoogstwaarschijnlijk leiden tot meer gevallen van eierstokkanker (Lancet. 2015; epub 12 februari).

    In 1998 richtten enkele onderzoekers uit Oxford een samenwerkingsverband op om het vermeende verband tussen het gebruik van hormoonsuppletie en eierstokkanker te onderzoeken. Door zoveel mogelijk artsen te benaderen die trials met hormoonsuppletie bij menopauzeklachten uitvoerden of uit hadden gevoerd, konden ze uiteindelijk de data van 51 studies voor centrale analyse geschikt maken. Hierbij vergeleken ze vrouwen met ovariumcarcinoom ieder met tot 4 gematchte controlepatiënten. In totaal ging het om 21.488 vrouwen met eierstokkanker. Van hen kwamen er 12.110 uit prospectieve studies; 55% had hormoonvervangende behandeling gehad, tegenover 29% van de resterende vrouwen uit retrospectieve studies.

    Lees verder op ntvg.nl

    Doortje Briedé-Bultman