‘In de overgang, ík? Welnee, ik heb toch geen opvliegers!’ Veel vrouwen hebben niet door dat ze al in de overgang zitten. Maar om te voorkomen dat je klachten erger worden, is het belangrijk de signalen op tijd te herkennen, zegt Catherine van Heest van Care for Women, gespecialiseerd in overgangsproblemen.
Sinds kort zit ze zelf ook in de overgang. De 46-jarige verpleegkundige en oprichtster van vrouwengezondheidscentrum Care for Women viel vanmorgen nog om onverklaarbare redenen uit tegen haar oudste zoon omdat hij stond te treuzelen in de hal, terwijl hij naar school moest. “Zomaar, vanuit het niets. Terwijl ik drie minuten daarvoor gewoon vrolijk was. En vroeger draaide ik met gemak een nieuwe pot jam open. Nu moet ik mijn man vaak vragen de deksel los te maken.”
Het zijn signalen die je op het eerste gezicht niet met de overgang zou associëren. Zeker niet als je nog regelmatig menstrueert, wat gewoon kan in de eerste fase richting de menopauze. Als je bedenkt dat deze fase zo’n zeven tot tien jaar duurt, is het niet gek dat je niet direct doorhebt dat je lichaam langzaam maar zeker minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aanmaakt. Je denkt wellicht: ach, ik word een dagje ouder. Of: ik heb het druk op mijn werk, geen wonder dat ik een kort lontje heb. Catherine: “Maar stemmingswisselingen en stramme gewrichten zijn ook signalen dat je in de overgang kunt zitten, net als slechter slapen. Veel vrouwen beseffen dat niet, die denken bij de overgang alleen aan opvliegers.”