Endometriose: Waarom naar de arts met pijnlijke menstruaties?

  • Doortje Briedé

    Hebt u tijdens uw menstruaties vaak buikpijn, dan raadpleegt u het best uw huisarts. Pijnlijke menstruaties zijn niet normaal. Zeker wanneer de pijn niet verdwijnt wanneer u een pijnstiller neemt of als u ook pijn hebt wanneer u de pil neemt, moet u denken aan endometriose. Ook wanneer u moeite hebt om zwanger te worden (meer dan één jaar niet zwanger worden ondanks pogingen om zwanger te worden) laat u zich het best onderzoeken.

    Endometriose is een chronische maar goedaardige ziekte bij vrouwen waarbij het slijmvliesweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), ook buiten de baarmoeder voorkomt. Bijvoorbeeld in de buikholte, op of in de eierstokken, tussen de baarmoeder en de blaas of de endeldarm, in de darmwand of in de blaas, diep in de wand van de baarmoeder zelf.

    Onder invloed van hormonen wordt dat baarmoederslijmvlies elke maand wat dikker om een zwangerschap mogelijk te maken. Wordt u niet zwanger, dan wordt het opgebouwde slijmvlies weer afgebroken en afgestoten. Dat is de menstruatie. Ook de stukjes slijmvlies die zich buiten de baarmoeder bevinden (de endometriosehaarden), groeien elke maand aan en breken af. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte, de eierstokken enzovoorts, die niet zoals het menstruatiebloed kunnen afgevoerd worden via de schede. Dit geeft irritatie van het buikvlies of van de organen waar ze op zitten.

    Lees verder op gezondheid.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nieuwe operatietechniek helpt vrouwen met endometriose

    Endometriose is een vaak onbegrepen aandoening in de vrouwelijke buikholte. De bijbehorende klachten zijn moeilijk te voorspellen. Sinds kort wordt er een nieuwe operatietechniek toegepast.

    Rik Quartero, gynaecoloog in het Medisch Spectrum Twente, kreeg onlangs een jonge vrouw op zijn spreekuur. Quartero: “Al vanaf haar puberteit verbeet ze maandelijks hevige terugkerende buikpijnen die waren gerelateerd aan de menstruatie. Haar huisarts had gezegd: ‘Dit hoort erbij. Ga maar aan de anticonceptie’. Pas toen ze later zelfs niet meer pijnvrij kon vrijen met haar vriend, trok ze opnieuw aan de bel. Nu verwees haar huisarts wel door.”

    Lees verder op gelderlander.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Endometriose: meer dan zomaar menstruatiepijn

    Endometriose mag dan een goedaardige gynaecologische aandoening zijn, een lachertje is het zeker niet!

    Naar schatting komt endometriose voor bij een op de tien vrouwen. Toch doet de aandoening bij jou misschien niet meteen een belletje rinkelen. Thomas D'Hooghe, coördinator van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum: ‘Endometriose verschijnt weinig in de publieke aandacht. Het is nu eenmaal geen sexy aandoening. De meest voorkomende klachten zijn pijnlijke menstruaties, pijnlijke seks en onvruchtbaarheid, drie thema’s die nog steeds in de taboesfeer verkeren.

    De aandoening zou er dan ook baat bij hebben om in Vlaanderen een bekend gezicht als uithangbord te hebben, zoals de talrijke borstkankercampagnes, om endometriose voorgoed uit de taboesfeer te halen en een groter maatschappelijk bewustzijn te helpen creëren. Behoorlijk wat vrouwen met menstruele pijnklachten nemen immers als vanzelfsprekend aan dat pijn nu eenmaal bij de menstruatie hoort of worden vaak niet au sérieux genomen. Endometriose kan het dagelijkse functioneren nochtans behoorlijk verstoren en wordt grondig onderschat.' Maar er zijn ook positieve voetnoten in de kantlijn op te tekenen, benadrukt Thomas D'Hooghe. De drempel om hulp te zoeken is de laatste jaren verlaagd en de diagnostische mogelijkheden zijn in positieve zin geëvolueerd. Wij zetten alle feiten op een rijtje.

    Lees verder op goedgevoel.be

    Doortje Briedé-Bultman