Bulk aan medicijnen niet langer vergoed

  • Doortje Briedé

    De zorgverzekeraars blijken acuut de vergoeding van enige honderden geneesmiddelen te hebben stopgezet. Het gaat om ruim 400 ’op maat’ gemaakte medicijnen voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen, die een aangepaste dosering of toedieningsvorm nodig hebben.

    Apothekers en gebruikers van deze speciaal bereide medicijnen voelen zich „zwaar overvallen” door de op 25 februari jongstleden afgekondigde maatregel die al per 1 maart is doorgevoerd.

    De Zeeuwse apotheker Serge van de Rijt uit Goes heeft de afgelopen dagen al verschillende keren ‘nee’ moeten verkopen aan patiënten voor wie hij speciale medicatie bereidde. Zoals aan een 25-jarige patiënt met een prikkelbare blaas, die voor zijn dagelijks functioneren geheel afhankelik is van een speciaal beriede blaasspoeling.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    KNMP roept verzekeraars op om geschrapte medicijnen toch te vergoeden

    De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) heeft aan de zorgverzekeraars de oproep gedaan om het besluit te herroepen om meer dan 100 apotheekbereidingen niet langer te vergoeden. Dit heeft de KNMP bekendgemaakt.

    'Patiënten die de geneesmiddelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart zelf betalen. Het gaat veelal om middelen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten, psoriasis- en eczeempatiënten', aldus de KNMP.

    De KNMP vindt het opmerkelijk dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging. Apothekers zijn hierover laat geïnformeerd. Dat geeft verwarring en onrust bij patiënten aan de balie.

    Lees verder op blikopnieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers tikt verzekeraars op de vingers

    Minister Schippers (VWS) bekritiseert de zorgverzekeraars omdat zij laat en eenzijdig hebben gecommuniceerd dat ze sinds 1 maart medicijnen niet meer vergoeden, die apothekers speciaal bereiden en die niet standaard in de handel zijn. Ze hoopt dat verzekeraars, apothekers en patiënten met elkaar in gesprek gaan over de middelen zodat er snel duidelijkheid over komt.

    Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

    Op 25 februari lieten de zorgverzekeraars de apothekers weten vanaf 1 maart de vergoeding van 105 preparaten stop te zetten. Volgens de apothekers was dat te kort om zo'n ingrijpende wijziging in te voeren. De belangenorganisatie KNMP zei het opmerkelijk te vinden dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging.

    Schippers geeft de apothekers daarin gelijk. Weliswaar hebben de verzekeraars besloten de vergoedingen te schrappen na een intensief traject waarbij gekeken is naar diverse criteria. “Verzekeraars hebben dit echter eenzijdig en laat gecommuniceerd”, volgens Schippers. Apothekers hebben hun patiënten niet kunnen voorlichten doordat de verzekeraars zo laat hun besluit communiceerden.

    Lees verder op skipr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Deel bereide medicijnen tijdelijk weer vergoed

    Een deel van de speciaal bereide medicijnen wordt toch nog tot en met 31 mei vergoed. Deze medicijnen waren eerder van vergoeding uitgesloten. In de periode tot en met 31 mei overleggen zorgverleners, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars over de definitieve vergoedingsstatus van deze medicijnen. Over deze geneesmiddelen was discussie ontstaan tussen de genoemde partijen.

    Dat is de uitkomst van het overleg van gisteren waaraan zorgverzekeraars, patiëntenfederatie NPCF en koepelorganisaties van medisch specialisten, huisartsen en apothekers deelnamen. Het overleg werd voorgezeten door Maud van der Veen van Zorginstituut Nederland.

    Over een aantal bereide medicijnen bestaat overeenstemming tussen de partijen dat deze niet voor vergoeding in aanmerking komen. Zo zouden middelen die identiek zijn aan vrij verkrijgbare middelen op grond van de Zorgverzekeringswet niet vanuit het basispakket vergoed moeten worden. Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen die vanuit het ziekenhuis bekostigd moeten worden.

    Lees verder op groningerkrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman