Minder fysiotherapie ondanks dure polis

  • Doortje Briedé

    Een dure aanvullende zorgpolis blijkt geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling. Niet de fysiotherapeut bepaalt hoeveel behandelingen een patiënt krijgt, maar steeds vaker de zorgverzekeraar.

    Als patiënten te veel behandelingen nodig hebben, dreigen verzekeraars hun fysiotherapeut met kortingen of het opzeggen van het contract voor het daaropvolgende jaar. Het gevolg is dat fysiotherapeuten de behandeling soms voortijdig stoppen om straffen van de verzekeraar te voorkomen.

    Lees verder op rtlnieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Gedoe rond fysiotherapie dupeert alle partijen

    Rondom de fysiotherapie is deze week veel ophef ontstaan. Enerzijds blijkt een groep fysiotherapeuten systematisch gefraudeerd te hebben met declaraties, anderzijds blijkt een dure aanvullende verzekering geen garantie voor een goede fysiotherapeutische behandeling.

    Een aanvullende zorgpolis is geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling. Niet de fysiotherapeut bepaalt hoeveel behandelingen een patiënt krijgt, maar steeds vaker de zorgverzekeraar, zo meldt RTL Nieuws. Sinds de fysiotherapie uit het basispakket geschrapt is, schaffen veel mensen hiervoor een aanvullende polis aan. De verzekeraars betalen dan de behandelingskosten. Om die kosten in de hand te houden, rekenen de verzekeraars de fysiotherapeuten af op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren. Als patiënten te veel behandelingen nodig hebben, dreigen verzekeraars hun fysiotherapeut met kortingen of het opzeggen van het contract voor het daaropvolgende jaar. Fysiotherapeuten besluiten soms om de behandeling voortijdig te stoppen.  Fysiotherapeuten zeggen dat het fraude in de hand werkt. Sommigen zullen geneigd zijn om een zwaardere diagnose te stellen om meer uren te kunnen declareren. Zorgverzekeraar CZ vindt dat het sturen op gemiddelden de kwaliteit verhoogt.

    Lees verder op skipr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Patiënt de dupe van strenge controle zorgverzekeraars op fysiotherapeuten

    Een goede aanvullende zorgverzekering blijkt geen garantie te zijn op voldoende behandelingen bij de fysiotherapeut. Door de scherpe controle van zorgverzekeraars op het aantal behandelingen, zijn fysiotherapeuten bang voor sancties. Het gevolg is dat fysiotherapeuten beslissingen nemen die niet in het belang van de patiënt zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

    De twee grootste verzekeraars, Achmea en CZ, hebben de strengste controle op het aantal behandelingen. Zij werken via een ‘behandelindex’. Dit houdt in dat er voor ieder cluster aandoeningen een gemiddeld aantal behandelingen berekend wordt. Wijkt een fysiotherapeut daarvan af, dan gaat de zorgverzekeraar met die fysiotherapeut in gesprek. RTL Nieuws sprak met een aantal fysiotherapeuten en daaruit blijkt dat zij erg bang zijn voor de sancties die verzekeraars kunnen opleggen, zoals korting op het behandeltarief en het weigeren van een nieuw contract.

    Lees verder op nationalezorggids.nl

    Doortje Briedé-Bultman