Vermoeidheid en overgewicht worden vaak in verband gebracht met een traag werkende schildklier. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? De endocrinoloog: “Van alle mensen met ernstig overgewicht, heeft hooguit een half procent een trage schildklier.”
Wie maar moeilijk kan afvallen, is het vast een keer te binnen geschoten: misschien is het wel m’n schildklier! Maar de kans dat je met een pilletje voortaan achterover kunt leunen, is vrijwel nihil. Endocrinoloog Pierre Zelissen van UMC Utrecht heeft wel een verklaring voor hoe dat idee van die schildklier is ontstaan. “Dertig jaar geleden wisten we nog weinig over hoe de energiebalans in het lichaam werkt. Maar we wisten wél dat de schildklier een rol speelt in gewichtsregulatie en van het een kwam het ander. Het klopt dat je van een trage schildklier dikker kunt worden. Maar overgewicht, zo weten we inmiddels, heeft meestal heel andere oorzaken.”
Maar het kan dus wel. Zo’n half miljoen Nederlanders heeft last van een trage schildklier, dus het komt behoorlijk vaak voor, vooral onder vrouwen. Gewichtstoename is een van de voornaamste symptomen: vijf tot tien kilo in een jaar is niet uitzonderlijk. Ook vermoeidheid is een teken aan de wand. Andere alarmbellen zijn brokkelige nagels, haaruitval, vage spierklachten, kouwelijk zijn en verstopping (dus moeilijk naar de wc kunnen). Sommige mensen merken ook dat hun hals, waar de schildklier zit, dikker is. Als je drie of meer van deze klachten hebt, is het volgens Zelissen verstandig om je te laten testen. “Maar als je nooit eerder last hebt gehad van vermoeidheid, kun je ook met twee van deze klachten naar de huisarts gaan. Zeker als schildklierproblemen in de familie voorkomen.”