Longartsen willen dat supermarktketen Jumbo stopt met tabaksverkoop

  • Doortje Briedé

    Stichting Rookpreventie Jeugd wil dat supermarktketen Jumbo stopt met het verkopen van tabak. De stichting, die is opgericht door twee longartsen, heeft dit geschreven in een open brief aan de directie van Jumbo.

    Aanleiding voor de brief is het nieuws dat Jumbo snoep aan de kassa in de ban wil doen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Als Jumbo het thema gezondheid hoog op de agenda heeft staan, moet de keten behalve snoep ook sigaretten weghalen, vindt de stichting. ‘Het liefst helemaal de winkel uit’, schrijven longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Maar als eerste stap zou Jumbo ervoor kunnen zorgen dat sigaretten uit het zicht worden gelegd, aldus de longartsen.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Longartsen hekelen rokersbeleid van kabinet

    Twee gerenommeerde longartsen vinden dat de overheid er schuldig aan is dat er jaarlijks in Nederland 20.000 rokers overlijden aan longkanker. Ze schrijven in het vakblad Medisch Contact dat de overheid weigert effectieve maatregelen tegen roken te nemen. 

    Pauline Dekker en Wanda de Kanter voeren al jaren actie tegen de tabaksindustrie. Ze noemen de overheid in hun artikel grof nalatig en zeggen dat doeltreffende maatregelen, zoals het terugdringen van het aantal verkooppunten, eenvoudig zijn te nemen. “Inkomsten uit accijnzen zijn voor de politiek kennelijk vele malen belangrijker dan de gezondheid van de burgers”, aldus de longartsen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nederlandse roker is zich van geen kwaad bewust

    Nederlandse rokers maken zich nauwelijks zorgen over de gevaren van roken en meeroken. Nederland telt het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf of voor anderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat op 12 september 2015 in Maastricht wordt gepresenteerd tijdens een congres over tabaksverslaving.

    In het International Tobacco Control Project zijn de resultaten van het rookbeleid vergeleken. In vergelijking tot vijftien andere onderzochte landen telt ons land het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf (22 procent) of voor anderen (9 procent). Ook beseffen relatief weinig Nederlandse rokers dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken en dat hartaandoeningen bij niet-rokers kunnen worden veroorzaakt door meeroken.

    Lees verder op gezondheidsnet.nl

    Doortje Briedé-Bultman